Anna-Lena Heydar

Gammaldags Jultorg

Publicerad 2008-12-14 10:12:08 i Allmänt

Traditionen med gammaldags jultorg som etablerats sedan ett antal år i Uddevalla centrum, har blivit en succé. Om man vill träffa vänner, bekanta och släkten är det dit man skall gå. En liten runda runt torget och man har hälsat på halva Uddevallas befolkning. Det är fantastiskt och borde ge inspiration till fler sådana initiativ. Visst är det många som saknar riktig torghandel? Grönsaker och frukt från den lokala marknaden och gärna lite lokalt hantverk.

Även semesterfiraren söker det genuint lokala. Jag tror att ett gammaldags sommartorg skulle göra samma succè som jultorget gjort. Men då skulle man kunna  ta med andra föreningsaktiviteter och lokala företag, inriktade på mer somriga verksamheter.  När vi var i Californien för många år sedan hade man Farmers Markets, med mycket lokalt förankrade teman. I Sverige har vi ju Västeråsgurka, Småländs ostkaka och några fler men väldigt få andra lokala produkter.  I andra länder har man satsat mycket på att behålla den lokala särarten och tjäna pengar på den.

Här i Uddevalla borde vi kunna hitta många kreativa idéer kring vad som är de lokala produkterna.  Kan man ens beställa en Uddevallare på krogen i Uddevalla? Visst köper alla en Guiness när man är på Irland, även om man inte tycker om det? I år, liksom förra året, köpte jag vildmarksglögg från norra Sverige på vårt gammaldags jultorg. Den är jättegod. Vad har vi i Uddevalla att erbjuda som lokal produkt?

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela