Anna-Lena Heydar

Sopkvasten går.

Publicerad 2008-08-27 15:48:02 i Allmänt

Det är nu snart en vecka sedan han annonserade sin avgång med buller och bång. Hans Jonasson är inte den sortens person som tror på att verka i det tysta. Om han inte får stå längst fram vill han inte vara med. Det är nog inte så många som har förstått att han hittills inte varit ordförande i Barn och Utbildningsnämnden, utan vice ordförande. Det är ju honom man vänt sig till i Pressen och andra Media när man har haft frågor eller funderingar kring de turer som varit i Uddevalla kommuns förskolor och skolor.

Nu var det i alla fall så och överenskommelsen med borgerlighetens andra partier var att han skulle få den åtråvärda posten som ordförandei Barn och Utbildningsnämnden vid årsskiftet. Nu blir det inte så och i en presskonferens berättade Hans Jonasson i fredags varför han hoppar av det borgerliga samarbetet i Uddevalla kommun.

Det som man förstår genom att läsa svaren i dagens Bohusläningen, är att borgerligheten är nöjda med sitt samarbete med "kvastpartiet" (de hade en sopkvast som symbol under valrörelsen).  Hans Jonasson kunde ju ha valt att sitta kvar som vice ordförande och fortsätta styra och ställa som hittills, eller?  Ingen av hans gamla samarbetsparter tar ju avstånd från det som beslutats under de första åren vid makten, de säger sig vara nöjda med den politik som förts. Man är inte oense i sak, men med personen Hans Jonasson och hans sätt att driva igenom den politik man i stort sett är enig om.

Man kan tycka vad man vill om Hans Jonasson som person, och det är det många som gör.  Att Hans Jonasson är en svår person att samarbeta med är inte något man var okunnig om när man gick in i koalitionen efter valet.  Det är inte Hans Jonasson som ensam har drivit Uddevallas kommunalpolitik, oavsett hur mycket han skulle vilja. Det är den samlade borgerligheten som har ansvar för den politik som har drivits och drivs i Uddevalla kommun.

Det är inte bara Hugo Nilsson som i dagens Bohusläning skriver i en insändare att alla partier nu bör samarbeta över blockgränserna och ta ansvar för kommunens bästa. Det är många, ur olika läger, som gör utspel och närmanden för att socialdemokraterna nu skall gå in och ta ansvar, precis som de alltid brukar göra! Men väljarna har sagt sitt. Borgerligheten vann valet.  Vi kan inte ta ansvar för den politik som den nuvarande majoriteten driver.  Borgerligheten uttrycker ju dessutom i intervjuer att de är nöjda med det som har gjort hittills, tillsammans med Hans Jonasson. Vi kan inte tolka det på annat sätt än att man vill fortsätta driva samma politik.

Vi socialdemokrater kommer att fortsätta ta ansvar för att driva en aktiv oppositionspolitik. En politik som ifrågasätter den borgerliga majoriteten och den politik de, av allt att döma, tänker fortsätta driva under denna mandatperiod.  Förhoppningsvis blir valutgången en annan vid nästa val och då kan vi ta det ansvar som majoritet och få det förtroende från väljarna som vi hoppas på.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela