Anna-Lena Heydar

Jobb eller studier?

Publicerad 2007-10-18 09:41:59 i Allmänt

I Bohusläningen ondgör sig idag ledarskribenten över att Mona Sahlin vill satsa på studier. Jag förstår inte alls varför det kan uppröra så mycket att man vill ge alla chansen att studera i olika skeden av livet. Det livslånga lärandet har lyfts fram som en framgångsfaktor i Europeiska Unionen. Studier ger utvecklingspotential, tycker man där.

Varför ställer då ledarskribenten studier i motsatsförhållande till jobb?
När Uddevallavarvet lades ner så var en av faktorerna för att så många gick vidare till nya anställningar, just studier. Det har konstaterats att satsningen på att ge möjligheter att komplettera sina gymnasiebetyg och fortsätta till högre studier var just det som fick arbetslösa i jobb igen. På andra platser gjorde man inte samma satsning på studier och resultaten har varit mycket sämre, speciellt på lång sikt. 

Att kratta löv är ett jobb. Det finns många som söker sig till utbildningar inom trädgård och grönyteskötsel, så det finns gott om personer med både utbildning och intresse för att jobba med detta. Att ställa utbildning i motsats ett fysiskt jobb, känns både konstigt och vittnar om en okunskap hos den som uttrycker sig så.

Trädgårdsskötsel som yrke kräver kunskaper i bland annat ergonomi, för att inte slita ut kroppen i förtid.  Det som kallas hemnära tjänster, och som jag tror att man i riksdagsdebatten refererade till, ställer höga krav på integritet och bemötande. Att arbeta i någons hem är inte lätt, det kan säkert många inom hemtjänsten vittna om.  Alla yrken har sina krav på kunskap och kompetenser.

Det finns mycket som är osäkert i framtiden och det är svårt att sia. Det som alla framtidsforskare är ganska säkra på är att många människor kommer att byta yrken och arbetsplatser under sitt verksamma liv. Det ställer höga krav på att kunna ta till sig nya kunskaper och kompetenser. Att då säga att studier står i motsats till jobb, känns väldigt bakåtsträvande. I ett modernt samhälle ställs krav på ökad flexibilitet, då måste också samhällssystemet stödja en sådan flexibilitet. Bland annat det livslånga lärandet, men också förändringar i andra strukturer som försäkringssystemen.

Vi socialdemokrater vill att alla svenska medborgare skall ger möjlighet att delta i den utveckling som vi tror kommer. De som inte tyckte att högre studier var lockande direkt efter gymnasiet skall kunna fortbilda sig efter ett tag i arbetslivet. Människor som driver företag skall kunna gå ut i anställningar för att sedan komma tillbaka i eget företag igen, utan att hamna utanför trygghetssystemen. Föräldrar som väljer att vara hemma med sina barn, skall komma tillbaka till jobbet, utan att förlora i löneutvecklingen. Det finns ett behov av att anpassa strukturer till verkligheten men det skall inte ske på vissa gruppers bekostnad för att gynna andra.

Jobblinjen har alltid funnits inom socialdemokratin och den skall fortsätta gälla som grund. Det som skiljer socialdemokratin från den nuvarande majoriteten är att vi tror på alla människors vilja och kapacitet att  ta del i samhällets utveckling.  De som inte följer den utstakade linjen skall få fler chanser, inte lämnas utanför. Vi behöver både utbildning för alla och jobb för alla. Det finns inget motsatsförhållande i det.

Kommentarer

Postat av: Simone

Publicerad 2007-10-18 10:45:27

Åh va du é bra. Än en gång kom jag på varför jag tycker du är en sådan underbar förebild och klippa! Jag skriver under på vart enda ord.
Kramar Simone

Postat av: Typen

Publicerad 2007-10-18 20:36:21

Jag tycker att det skall finnas en länk till din hemsida på Sossarnas hemsida. Börja med att finnas på AK och distrikt nivå!
Du är bra!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela