Anna-Lena Heydar

hönstankar

Publicerad 2007-08-17 09:13:40 i Allmänt



På bilden syns några av våra höns och tuppen Gunnar. De promenerar längs grusvägen intill vårt hus.
Vi har dem tillsammans med grannarna (hon som jagar tjuvar i nattlinne) och det är faktiskt inte så mycket jobb att ha höns som husdjur. De kräver naturligtvis att man stänger och öppnar för dem varje dag och se till att det är rent, finns mat och vatten och, det roligaste, plocka ägg. Förhoppningsvis i de reden som vi så snyggt har snickrat ihop till detta ändamål.
Nu på sommaren har hönsen fått för sig att de skall lägga ägg ute i buskar och snår. Vi går med jämna mellanrum på äggjakt för att hitta deras nya gömställen. De är kluriga. När en höna har lagt ett ägg börjar hon att kackla högt och springa ifrån stället där hon just har lagt ägget. Det kluriga är att hon inte börjar kackla förrän hon har tagit sig en bit från stället där ägget ligger i tryggt förvar. Allt för att vilseleda oss stackars äggletare.
Eftersom hönsgården omges av snår med björnbär och slånbär, är det med stort mod och sönderrivna armar och ben som jakten inleds och alltsomoftast slutar med att äggen får ligga kvar. Skatorna hittar dem inte heller vilket kan kännas som en liten tröst i eländet.
Vi har ändå självförsörjning på ägg och ett litet överskott som säljs till andra grannar till "självkostnad". Det är ju inte så att kostnader och inkomster på något sätt går ihop, men det finns andra värden. Att sitta ner i hönsgården och bara lyssna till klucket och pickandet gör att pulsen går ner och är en fantastisk stressdämpare. En slags meditation.
Alla höns har namn. Gunnar är naturligtvis den ståtliga Orpingtontuppen, Gullan, Gullbritt och Gunilla är hans vackra mammiga guldgula hönor. Andra personligheter är Prillan den lilla Hedemorahönan som inte låter någon bestämma över sig. Hon inordnar sig inte i rangordningen som de andra hönsen utan går sin egen väg. Maranhönorna Marianne och Maria lägger mörkbruna stora frukostägg. Årets nytillskott har ännu inte börjat att lägga ägg; ett gäng på 7 halvstora isbarkycklingar som kommer att lägga turkosgröna ägg. Förhoppningsvis är minst 4 stycken av dem hönor så till våren ser vi med spänning fram emot att komplettera äggsamlingen med en ny äggfärg.  Vi har valt hönsraser med tanke på att få en stor variation av äggfärger men också att det skall vara lantraser som är tåliga och lättskötta.
Nu skall jag plocka lite björnbär och kanske, kanske kan jag också hitta några gömda ägg...

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela