Anna-Lena Heydar

Bokstavsordning i vallokalen?

Publicerad 2009-06-07 10:44:07 i Allmänt

Var just och röstade. I vallokalen stod valsedlarna i prydlig ordning i en rad. Socialdemokraterna och strax intill Sverigedemokraterna. I bokstavsordning är direktivet från valmyndigheten.  Förra valet åkte sverigedemokrater runt och stoppade in sverigedemokratilappar i Socialdemokrathögar.

Jag förstår att det är lätt att missta sig och jag hoppas att ingen skall råka ut för det i årets val men risken är uppenbar.  Kanske får vi börja med egna ställ igen för att det skall bli tydligt vad man röstar på? Idag är det i alla fall valdag och jag håller tummarna för att så många som möjligt utnyttjar sin rösträtt och väljer rätt sedel att stoppa i kuvertet. Rösta för ett rött Europa!

Kommentarer

Postat av: Johan

Publicerad 2009-06-07 17:06:49

Det där är ju bara en vandringssägen. Vad händer om man lägger fel valsedlar i en hög? Jo till slut hamnar de felaktiga valsedlarna högst upp och då syns det ju att det är ett annat partis valsedel. Jag förstår inte hur en sådan vandringssägen har kunnat få sånt fotfäste.



Det valfusk som förekommit i Sverige (när någon är dömd) är detta. Man skulle kunna säga att det finns en "röd tråd" :-) Uppgifterna är hämtade från Wikipedia.



Före valet 2002 arrangerade Socialdemokraterna ett valmöte på ett äldreboende, och de ville efter presentationen hjälpa sina väljare att rösta. Väljarna fick intrycket att detta var det enda tillfället att rösta på äldreboendet, att de annars var tvungna att ta sig till sin vallokal. Men bara socialdemokratiska valsedlar fanns. Valarbetarna dömdes för detta.



Vid valet 2006 plockade en socialdemokratisk kommunfullmäktigeledamot i Surahammar bort Sverigedemokraternas röstsedlar vid vallokalen där hon arbetade som valsedelsutdelare. Hon dömdes av tingsrätten till 70 dagsböter för otillbörligt verkande vid röstning.



Vid valet 2002 agerade två socialdemokrater omväxlande som bud och vittne vid ett förhållandevis stort antal budröstningar i Rinkeby. I enbart valdistriktet Spånga återfanns deras namnteckningar på 18 av 34 budröstningar, 28 av dessa 34 väljare var inte svenska medborgare och således inte berättigade att rösta i riksdagsvalet. Det hade krävts mer än 5000 röster för att socialdemokraterna skulle ha förlorat ett mandat i riksdagsvalet. Valprövningsnämnden slog fast att valfusket inte varit av en sådan omfattning att riksdagsvalet behövde tas om.



Vid kommunfullmäktigvalet i Hallsbergs kommun 1979 förekom det budröstning för personer boendes på ålderdomshem, i eget hem och intagna på sjukvårdsinrättning. Valsedelsförsändelserna konstaterades vara ogiltiga då budbärare och vittnen gjort sig skyldiga till osant intygande. Valprövningsnämnden konstaterade att om en röst som tillfallit Arbetarepartiet-Socialdemokraterna istället hade tillfallit Kristen Demokratisk Samling så hade detta förändrat valutgången. Valprövningsnämnden ansåg att det fanns fog för antagandet av otillbörligt verkande vid röstning och upphävde därför valet och förordnade omval.

Postat av: anna-lena heydar

Publicerad 2009-06-08 06:27:53

Att hitta valsedlar från sverigedemokraterna bland socialdemokratiska valsedlar har jag själv varit med om. Det är förvillande lika namn för någon som inte ser så bra. Det har dock inget med valfusk att göra.



Valfusk är aldrig acceptabelt och de som inte följer lagen skall alltid straffas för det. Det är nog alla överens om oavsett partifärg.

Postat av: Uddevallabo

Publicerad 2009-06-10 19:21:06

En av mina vänner var nära att ta fel valsedel när hon ville rösta på S! Du har rätt Anna-Lena!

Postat av: Karl

Publicerad 2009-06-14 02:01:49

Johan: Lägg ner!



Kom ihåg den "röda tråden" i lagen om allmän rösträtt, Kvinnlig rösträtt, LAS etc.



Det var vi i arbetar rörelsen som blev dödade (ådalen) för din rätt att rösta!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela