Anna-Lena Heydar

Integrationspolitik - i repris

Publicerad 2009-02-18 08:41:46 i Allmänt

Nu är det Moderaterna, eller kanske de nya sverigedemokraterna, som ger sig in i Integrationsdebatten. Under valrörelsen var det Folkpartiet som gjorde frågan till sin och gjorde uttalanden om hur tuffa och krävande man bör vara. Idag gör Moderaterna samma sak. Kan det vara så att integrationspolitik är det sätt på vilket man räknar med att fiska röster i de grumliga främlingsfientliga leden? nej så kan det ju inte vara, eller?

Det är ju en klassisk politik att skjuta på de som redan ligger ner och skapa osämja bland de som missgynnas mest av den förda politiken, söndra och härska. Redan de gamla romarna kunde tekniken och använde den flitigt. Visst finns det bostadsområden där en alldeles för stor andel av invånarna är långtidsarbetslösa och lever på en mycket låg inkomstnivå. Det är vi nog alla överens om. Frågan är vad man skall göra åt det.

Här går våra åsikter rejält isär och kommer nog aldrig att mötas. Att sänka ersättningsnivåer på sjukersättning, a-kassa och introduktionsbidrag är knappast någon lösning på grundproblematiken. Det är en populistisk retorik att peka på enkla lösningar.  Så gör sverigedemokraterna och, sorgligt nog, också folkpartiet och moderaterna. 

Det är inte fel att diskutera frågan. Man får inte göra det till en icke-fråga och försöka sopa problemen under mattan. Däremot måste vi få en debatt som närmar sig, åtminstone, "knähöjd". Det är lika dumt att försöka lösa klimatfrågan genom att gömma koldioxid i gamla gruvhål, som att ställa ensidiga krav på nya svenskar på att acceptera allt som det svenska samhället kräver. integration kräver anpassning från två håll. Det kommer jag att fortsätta hävda och vi har så mycket att vinna på det. Att ensidigt kräva att alla pratar svenska utan brytning eller anammar svenska seder och bruk?

Hela världen utanför Sverige och våra svenska företag behöver människor som pratar många av världsspråken. Vi får genom invandringen tillgång till språkkompetens och kulturell kompetens, utan att investera en krona i utbildning. Ta tillvara denna resurs. Det är det vi måste börja diskutera, inte att våra nya invånare skall dansa kring midsommarstången eller kunna rabbla svensk historia. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela