Anna-Lena Heydar

LicensTV - vara eller inte vara?

Publicerad 2013-06-27 09:04:46 i Allmänt

Det är frågan. Vill svenska folket ha kvar en oberoende teve i folkets tjänst? För mig personligen är svaret enkelt. Jag är så trött på reklam att jag har struntat i att ställa in TV4. Det enda program jag tittar på i TV4 är Ernsts sommarprogram och då har jag ju TV4 play (med reklamfilter - tack Jonatan).
 
Jag ser alla inlägg på facebook om hur korkat det är att man ska betala licens för att man äger en dator. Visst kan man förstå att många tycker att det känns konstigt att betala tevelicens för en dator, men jag tittar mer och mer på play-kanalerna och jag är säkert inte ensam. Det är en klar fördel att kunna följa serier eller program man inte hunnit se när de fanns i programtablån. Kanske är det också snart så att tablån försvinner helt och att jag själv väljer helt fritt direkt i teven. Det var ju en av anledningarna till att man digitaliserade alla sändningar, med ganska mycket protester som följd. Idag hör jag ingen som klagar på det. Till och med mina barn är inne och letar radioprogram på webben.
 
Det är därför viktigt att se hur en finansiering av vår gemensamma teve och radio kan konstrueras som känns rimlig för dagens teknik. Jag kan mycket väl tänka mig en avgift via skattsedeln, men då bör den vara separat så att ingen klåfingrig regering får för sig att ta av den till något annat, kanske som begravningsavgiften. Vi får väl se vad förslaget till sist blir.

Centrumtankar

Publicerad 2013-06-24 21:39:05 i Allmänt

Imorgon ska jag stå på stan och prata om Uddevalla centrum. Det finns så mycket som jag skulle vilja genomföra och jag tror att vi i politiken faktiskt äntligen är ganska eniga om vad vi vill.Det kommer att ta många år att genomföra och då finns det inte utrymme för kortsiktiga populistiska utspel.
 
Gångfartsgator för att ge de oskyddade trafikanterna företräde framför bilarna, strosarvänlig promenad längs Bäveån och ut i hamnen, fler fisk- och skaldjursrestauranger av god kvalitet, ett gott turistmottagande i centrum, kulturarrangemang, lokal torghandel, boende i olika upplåtelseformer ....
 
 

Bassholmen - en pärla i Uddevalla kommun

Publicerad 2013-06-14 14:22:37 i Allmänt

Idag på förmiddagen gjorde presidiet i Skärgårdsbåtarna AB en liten tur ut till vår vackra ö - Bassholmen. Det låg en båt i gästhamnen och flera grupper var ute och gjorde strandhugg på sin paddlingstur. Tyvärr kunde vi inte erbjuda övernattning på gästhemmet förrän i september, men de fick i alla fall en liten titt in i det nymålade och delvis nymöblerade huset. 
 
Att äga en ö i Bohuslän är många människors dröm och vi Uddevallabor äger faktiskt tillsammans denna dröm. Det ideella arbete som lagts ner på öns alla gamla trähus är ovärderligt. I dagens tidning visas en annan fantastisk resurs i Uddevalla kommun, Villa Älvkullen. Den har också många ideella timmars arbete att tacka för sin nuvarande glans. Uddevalla har många medborgare som engagerar sig och ser till att vi andra får tillgång till dessa kulturskatter som vi gemensamt äger.
 
Jag träffar många, som bor i Uddevalla, men aldrig varit varken på Villa Älvkullen eller på Bassholmen. Jag skulle önska att många fler fick möjlighet att uppleva en båttur ut till Bassholmen och att få en känsla av skärgårdslivet, både i dåtid och nutid. Den strategi för Bassholmen som nu tas fram och förhoppningsvis antas av kommunfullmäktige under hösten, kommer att bli ett viktigt styrdokument för planering och genomförande av vad vi gemensamt vill använda ön till.  Uddevallaborna har en fantastisk gemensam resurs att förvalta och njuta av. Ta chansen att åka ut med Byfjorden till Bassholmen i sommar.  Bara resan ut är en upplevelse och ön är väl värd ett eller flera besök.
 

Centrumsatsningar

Publicerad 2013-06-12 09:03:03 i Allmänt

I gårdagens och dagens tidningar skriver den nuvarande majoriteten om det som de tycker skiljer oppositionens budget från deras, En satsning på centrum. 
Det som presenteras i dagens tidning har däremot inget att göra med den budget vi kommer att debattera idag i kommunfullmäktige. Det är investeringar och satsningar som ligger i 2013 års budget och den budgeten är redan antagen av tekniska nämnden i full enighet.
Att lägga 3 miljoner extra på drift och underhåll i centrum genom att använda realisationsvinster på sålda fastigheter är ett sätt vi har använt för att finansiera extra projekt. Problemet för 2013 är att delårsrapporten visar att resultatet pekar mot ett stort minus. Då får man inte använda realisationsvinster och skapa ett ännu större underskott. Det är inte sund ekonomisk hushållning och alltså emot kommunallagen.  Kanske hoppas den nuvarande majoriteten på att det ska komma lite extra pengar från staten just i år? Eller en återbetalning från våra gemensamma trygghetsförsäkringar AFA som ju inte längre betalar ut a-kassa och sjukförsäkring till så många? Om detta händer skulle naturligtvis hela den tekniska nämnden ställa sig bakom en satsning på att fortsätta på den plan för centrum som vi har påbörjat.
 
Vi socialdemokrater är däremot oroade över att staten vältrar över mer och mer av det som förr varit statligt finansierat, på kommunerna. Ett exempel är investeringen i skredsäkring av kajmurarna och slänten ner från Uddevalla kyrka i Hasselbacken. Före de stora skattesänkningarnas tid fanns det statliga pengar att söka via Myndigheten för Säkerhet och Beredskap (MSB) för sådana insatser. Kommunerna kunde då räkna med att få större delen av kostnaderna täckta av staten.  Idag har MSB totalt 25 miljoner kronor för hela Sveriges skredsäkringar! Det innebär att vi får räkna med att betala allt ur egen kassa. Likadant är det med det nationella och regionala vägnätet, fler och fler projekt kräver kommunal medfinansiering. Allt detta belastar numera vår kommunala gata/park-förvaltnings budget och begränsar de satsningar som vi ser behövs i vår kommun.

Budgeten för 2014-2016 kommer att vara mycket ansträngd och prognoserna pekar på en nedgång i skatteunderlaget med 100 miljoner kronor. Det kommer att kräva stora uppoffringar inom alla verksamheter för att skapa en ekonomi i balans och många kommer att få trolla med de resurser man blivit tilldelad för att få det att gå runt. Det är dumt att förespegla något annat.
 
 

Turistbyrån - vara eller inte vara?

Publicerad 2013-06-11 11:21:05 i Allmänt

I slutet på förra året beslutade den nuvarande moderatledda majoriteten att lägga ner Turistbyrån i Uddevalla i dess nuvarande form och säga upp lokalen på Gamla Badhuset i hamnen. Det har sedan dess kommit ett antal utspel om vem och hur turistinformationen ska hanteras i fortsättningen. Dock har inte kommunstyrelsens beslut om att först göra en risk- och konsekvensanalys, följt att en handlingsplan, genomförts. Detta har vi socialdemokrater påpekat och ställt frågor om under hela våren.
 
Vi tycker att det är rimligt att först bestämma vad och hur, innan man avvecklar det som redan finns. Det känns därför skönt att få veta att kommunledningskontoret nu har tagit fram ett förslag på att fortsatt driva Turistbyråverksamhet i kommunal regi men flytta den till Rådhuset och samlokalisera med Medborgarkontoret. Det är bra att personalen nu får veta var de ska arbeta i höst och att de kan fortsatt sälja biljetter för de lokala kulturföreningarna. Risken hade annars varit att Uddevallaborna skulle förlora Riksteaterföreningens kulturutbud helt under hösten.

Fria val?

Publicerad 2013-06-09 21:45:45 i Allmänt

Av alla hundratals som anmält sin kandidatur till presidentvalet i Iran, står nu de 6 "utvalda" kvar att välja mellan för det Iranska folket. Kan man säga att det är fria, demokratiska val när så få blir godkända av den ledande regimen?

Nationaldag

Publicerad 2013-06-06 09:32:50 i Allmänt

Idag hälsar vi 300 (jag hoppas att jag kommer ihåg rätt antal) nya medborgare välkomna i Uddevalla. På Sveriges nationaldag har Uddevalla kommun sedan ett antal år genomfört en ceremoni, som verkar bli mer och mer uppskattad. I år kommer ett 50-tal att delta på Bohusläns museum och få motta det diplom som bekräftar att de valt att bli svenska medborgare. Vi andra, infödda svenskar, har ju bara råkat få vårt medborgarskap av födsel och ohejdad vana. Det här är personer som aktivt valt att bli medborgare i Sverige för att de vill.
 
Eftersom det är min mans motion till Kommunfullmäktige och senare ett beslut i samma församling som är orsaken till att vi har denna tradition, känns det roligt att den blivit permanent och en naturlig del av nationaldagsfirandet i vår kommun. Visst är hissandet av flaggor festligt, men det gör man ju flera dagar under året, bland annat på !a Maj. Att fira medborgarskapet och de plikter och förmåner som följer med det, känns så mycket viktigare. Det är fantastiskt att så många som 300 personer i vår kommun, aktivt har valt att få vara en del av detta demokratiska lilla land i norr. Varmt välkomna!

Politik i vardagen

Publicerad 2013-06-05 07:26:59 i Allmänt

Ibland tror jag att media har fått för sig att politisk debatt är det som bedrivs på tidningssidorna. Man glömmer bort att många medborgare inte har tidningsprenumerationer och alla ideella krafter som står på stan, är engagerade i föreningslivet, bloggar eller facebookar eller bara diskuterar politik bland vänner och bekanta. Politisk debatt sker i hela samhället, i vardagen. Det är där och då den politiska debatten eller diskussionen hinner gå på djupet och konkretiseras. I media skrapar man bara på ytan. Det är sällan det avsätts tid, plats eller resurser för att ge en nyanserad bild av en fråga eller låter någon tala till punkt.
 
Jag håller med Bohusläningens ledarskribent att det har varit tyst från den moderatledda majoriteten efter budgetpresentationen. Det har inte hörts något varken i media eller någon annan stans om hur de har tänkt kring sitt löfte om skattesänkningar, om varför de inte tagit underskotten i socialnämnden på allvar förrän nu eller hur de ska finansiera fortsatta maritima strategier eller badhus på Riversideängen (vilket man ju tog ett beslut om i kommunfullmäktige, utan att också fatta beslut om finansiering av projektet!).  Vare sig det diskuteras på insändarsidan eller på stan, så måste politiker möta medborgarna i vardagen.

Turkisk vår

Publicerad 2013-06-04 07:24:06 i Allmänt

De folkliga demonstrationerna till stöd för ett sekulärt samhälle fortsätter i Turkiet. Tyvärr verksar inte presidenten se något annat svar än våld. Vi har sett det förrut och vi kommer att få se det igen, med förödande resultat. Ingen vinner ett krig.
 
I Syrien rasar stiderna allt hetare och nu har även Hizbollah blandat sig in i kriget. Det bådar inte gott. Det som startade som ett folkligt uppror mot en tyrann, kan vändas i ett religiöst och etniskt blodbad (om det inte redan är det).  Och omvärlden ser passivt på. Visst kommer ett och annat uttalande om hur hemskt det är och att man borde sluta skjuta på varandra, men var är handlingskraften?
 
Såg andra avsnittet i serien om Irak-invasionen och ser samma mönster upprepa sig i land efter land. USA med allierade "stödjer" de demokratiska krafterna, men samtidigt är man livrädd för att demokratin ska leda till något som de inte kan kontrollera. Alltså drar man ut på processen och ger en massa motsägelsefulla budskap och agerar tvärt emot den retorik som man älskar att ta till, om hur viktigt det är att folket självt får styra sitt land. Hyckleri? Ja naturligtvis. Det handlar ju om världherravälde och då går allt före den enskilde medborgarens rättigheter.

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela