Anna-Lena Heydar

Kungen och skandalerna

Publicerad 2010-11-05 09:42:30 i Allmänt

Det är väl inte första gången som kungahuset figurerar i överklasskandaler, men det är kanske första gången som kungen själv kommenterar genom att "nästan" erkänna. Att i ungdomligt oförstånd (eller vad det nu kallas) vara ute i vimlet och umgås med tvivelaktiga personer, är kanske inte så ovanligt och ses ofta inte så allvarligt. Det som är skillnaden här, är att vi pratar om en person som ska vara vår representant i världen. Det förpliktigar.

Att kungahuset varit så lite granskat under lupp och inte fått stå till svars för sina tillkortakommanden är ändå anmärkningsvärt. När Mona Sahlin får löpa gatlopp efter att ha använt fel kort för att köpa choklad, så är det väl inte mer är rimligt att vårt kungahus får finna sig i att granskas utifrån det uppdrag de faktiskt har. Att vara våra representanter och företrädare i kontakter utåt och även inom landet.

Jag har aldrig brytt mig om skandalskriverier om kungabarnen i tvivelaktiga tidningar men detta är annorlunda. Kanske är det början på ett nytt sätt att se på vårt kungahus och även deras eget sätt att se på sitt uppdrag? Jag tycker ju att arvsmonarki är ett förlegat system och borde ha avskaffats för länge sedan. Anledningen till att det har levt kvar tror jag är förtroendet för kungen och hans förmåga att representera Sverige. Detta förtroende har helt klart fått sig en rejäl törn. Frågan är om det räcker för att ifrågasätta systemet?

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela