Anna-Lena Heydar

Rättvisemärkt 2

Publicerad 2008-09-30 08:21:47 i Allmänt

Vi har nu haft den första kvällen med Rättvisemärkt ambassadörsutbildning på ABF i Uddevalla. Tacka vet jag alla dessa engagerade kvinnor i medelålder som bär upp vårt land! Visst är det några unga med också och det är roligt, men det hade varit kul om det var ännu fler.

Större delen av gruppen är också engagerade eller anställda i Konsum, vilket gör att mitt gamla kooperativa hjärta klappar fortare av ren glädje. Att kooperatörer i Sverige stödjer kooperatörer i andra länder är ju egentligen ganska naturligt men det krävs ju lite handling också. Det visar de som deltar i kursen.

Att det inte är helt lätt att veta exakt vad som är bäst att välja när man står i butiken, är sant. Att välja närproducerat när det finns, känns ju helt rätt, men att välja Rättvisemärkt för de varor som inte finns lokalt producerade borde vara lika självklart. Kaffe, bananer, kakao med mera kan ju inte produceras lokalt i Sverige men vi vill ju gärna köpa det ändå. 

Egentligen borde ju alla de här produkterna redan vara rättvist producerade men det vet vi ju att de inte är. Alla har sett barnarbetare som sliter för brödfödan, besprutning som sker utan skydd för arbetare och många andra hemska arbetsförhållanden för människor i fattigare länder. Vi kan inte säga att vi inte vet att det sker.  Däremot kan vi välja att blunda och säga att det berör inte mig eller att det är för svårt att sätta sig in i frågan.

Det finns många ursäkter för att inte göra något men det finns också många skäl för att ta ställning. Speciellt de människor som säger sig kämpa för arbetares rättigheter här i Sverige, borde ju också se vikten av att kämpa för de som finns i andra länder. Eller är det deras egen kamp som vi inte skall bry oss om att stödja?

Det är ju så enkelt. Om man i stället för att köpa paketet utan Rättvisemärkt symbolen, tar det paket som har symbolen stämplad på sig, kan man förändra livsvillkoren för den som producerar varan. Är inte det häftigt? Att kunna förändra världen för en person genom att välja rätt paket i butiken.  Väljer man dessutom ett paket som har både Rättvisemärkt och Krav-märket på sig, så vet man att det är bra för miljön också.  Jag tycker att det kaffet och de bananerna smakar extra gott, men det kan ju vara inbillning.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela