Anna-Lena Heydar

Övervakad

Publicerad 2013-12-17 20:02:22 i Allmänt

FRA och diskussionen kring hur man ska få avlyssna det vi skriver, säger och gör på telefon och internet, tas nu upp i media. Det är väl inte någon som är speciellt överraskad, även om det kan låta så från vissa. I Sverige har debatten inte varit särskilt hård. Vi har inte någon vana av att skrika ut vårt motstånd men frågan är om det inte snart är nog.
Hemlighetsmakeriet kring hur mycket den allt mer ökande övervakningen, egentligen har inverkat på den kunskap vi har om hot och förebyggande av hot, gör att argumenten för en utökad övervakning ekar ganska ihåligt. En annan fråga gäller vem som styr vad som avlyssnas. Det finns information som tyder på att andra länder begär ut information om svenska medborgare eller deras egna medborgare.
Säpo sätter press på internetleverantörer som gränsar till hot. Man vill ha tillgång till allt och själv bestämma över när och hur. Integritet är ett ord som inte har någon hög status i dagens samhälle och utvecklingen går fortare än de flesta har en aning om.
Man kan argumentera att "jag har inget att dölja", och visst kan man tänka så. Det kan kännas tryggt i ett land med en långsiktigt stabil demokratisk styrning, men även i vår del av världen finns anledning att fundera över hur långt vi kan göra avsteg från den personliga integriteten.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gifts sedan 37 år. Har två barn 27 och 29 år gamla. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela