Anna-Lena Heydar

Flyktingkväll i Sotenäs

Publicerad 2011-01-21 09:10:40 i Allmänt

Det blev en helt otrolig kväll i Kungshamns folkets hus igår. Jag är fortfarande tagen av hur många som dök upp för att diskutera flyktingmottagning i Sotenäs.  Stämningen var dessutom mycket trevlig och öppen.  Så att alla synpunktker och funderingar kunde luftas, även de som var mer ifrågasättande. Det är viktigt att alla får komma till tals och det fick alla.

Direktsändning i Radio Sotenäs kändes ju lite pirrigt, speciellt när de inbjudna gästerna inte hade kommit vid 18.30 som programmet angav som starttid. Då var jag rejält nervös. Men sedan gick allt som på räls. Alla fantastiska människor som arbetade i bakgrunden med förtäringen gjorde ett otroligt jobb med att täcka för den oväntade tillströmningen av deltagande. Hela salen fylldes av "frågvisa" och intresserade personer.

De båda ungdomarna från Irak respektive Eritrea gav sina personliga berättelser och tillfogade en viktig dimension av flyktingmottagandet. Dessutom har ju Sotenäs precis beslutat sig för att vara delaktiga i mottagandet av just ensamkommande flyktingbarn och ungdomar. Det var många som ville veta mer om hur det är att komma som ensamt barn/ungdom till Sverige. Länsstyrelsens och Arbetsförmedlingens medverkan gav den mer formella sidan av flyktingmottagandet och svarade på många frågor kring ekonomi. De kunde också ta död på en hel del "myter" kring invandring och flyktingmottagandet. FN-föreningen berättade om FNs roll och grunderna för vem som är en flykting.

Sammanfattingsvis, tycker jag att det finns anledning att fundera över fler sådana här kvällar i våra olika kommuner. Det skulle ge en mer nyanserad bild för många av våra medborgare och tillfälle till att ställa alla frågor. Ett jättebra initiativ av alla engagerade personer i Sotenäs!

Kommentarer

Postat av: lenislenis

Publicerad 2011-01-30 21:35:41

Låter som en mkt givande kväll och som du skriver - såna behövs många för att sprida kunskap!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela