Anna-Lena Heydar

Förnyelse?

Publicerad 2011-04-21 09:14:24 i Allmänt

Jag blir trött på journalisterna (egenutnämnda politiska experter) som hela tiden upprepar sitt mantra; Förnyelse. Jag blev glad när vår kongress gick under ordet Nystart.  Att kalla Moderaternas profiländring för förnyelse är lika löjligt som att kalla Coca Colas nya kampanj för förändring. Politikens innehåll och värdegrund ändras inte för att man använder nya ord eller en ljusare blå färg.

Dagens media är naturligtvis ett barn av sin tid och idag skall allt gå fort och allt skall förändras.  Jag tror att ungdomar idag inte blir lika lätt duperade som vi andra av att mjölkpaketet har bytt profil eller företaget har ändrat namn. Man tittar på innehållsförteckningen eller den tekniska specitikationen och ser vad det faktiskt är. Det borde vara likadant med politiken. Konservatism, socialism, liberalism ändrar inte värdegrund eller innehåll för att förpackningen ser annorlunda ut. Det är dags att läsa ordentligt på innehållsförteckningen och se vad det faktiskt innehåller.

Att höra en gammal moderat (Ulf Adelsson) uttrycka det vi socialdemokrater känner innerst inne, känns ju lite överraskande (alla är socialdemokrater inuti?). Det blir inte bättre för att man privatiserar och delar upp det som är grundläggande, samhällsbärande institutioner.  Kvartalskapitalism kan inte ta ansvar för den grundläggande infrastrukturen, det måste drivas i offentlig regi med medborgarnas bästa för ögonen. Tåg, El, Vatten och andra basfunktioner är för viktiga för att inte ha ett helhetsgrepp och helhetsansvar över.

Socialdemokratin måste hitta tillbaka till sin identitet och inte ryckas med i det kortsiktiga tänkande som så länge fått härja fritt.  Allt var inte bättre förr.  Men det som var bättre förr, var den grundmurade tilltro till att alla människor kan vara med och förändra världen. Vi ser det i Mellanöstern idag och vi såg det i Sverige efter andra världskriget. Tilltro till och ansvarstagande för det gemensammas bästa. Det är det vi måste stå upp för idag, precis som vi gjorde igår. Det är en Nystart som behövs, inte en förnyelse.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela