Anna-Lena Heydar

Våld mot kvinnor

Publicerad 2010-05-18 08:09:47 i Allmänt

När ska våld mot kvinnor betraktas som en viktg samhällsfråga och inte som en tragisk familjeangelägenhet? Visst har det hänt en del de senaste åren. Debatten har belyst frågan och satt den i fokus med ojämna mellanrum. Ibland har den presenterats som ett kulturellt fenomen (hedersrelaterat våld mot kvinnor - tror jag visst att det kallats då). Ibland har den presenterats som familjetragedier (vilket den naturligtvis är - dock inte enbart). Det är sällan man har tagit upp frågan som en stor gemensam samhällsfråga, där vi alla har en del att bidra med.

Den genomgripande rapport som nyligen presenterats, visar med all önskvärd tydlighet att det krävs mer för att få grepp om problematiken än hårdare straff (vilket var justitieministerns svar!). Att 17 kvinnor dör varje år och många, många fler misshandlas både fysiskt och psykiskt, är inte bara en familjetragedi utan också ett samhällsproblem med lika stor vikt som trafikdöden, gängvåld och annat som får resurser av en helt annan dignitet än de resurser som våld mot kvinnor har tilldelats.

Det är dags att på allvar ta itu med frågan och sluta peka på kulturella skäl eller andra undanflykter. Detta är ett stort samhällsproblem och bör behandlas ur det perspektivet. Tillsätt haverikommissioner när en kvinna mördats så att fokus sätts på vad som inte fungerar, vad som kan göras bättre. Det skulle kunna ge oss alla kunskaper och insikter om hur man kan jobba mer effektivt och förebygga att fler kvinnor inte ska behöva gå samma öde till mötes. Ingen skall behöva leva ett liv i rädsla och terror.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela