Anna-Lena Heydar

Incest

Publicerad 2010-03-16 07:54:19 i Allmänt

Monica Green citeras i Bohusläningen idag. Visserligen bara till hälften, men ändå. Hon började med att säga att incest känns väldigt konstigt och motbjudande. Avslutningen var ett resonemang om varför och att man faktiskt kan ifrågasätta varför det känns så. I Bohusläningen får man intrycket att hon är odelat förtjust över företeelsen, vilket ju faktiskt är helt fel.  Jag är ju inte så förvånad över att tidningen framställer det som den gör. Det är ju mycket bättre Press att spetsa till det och då spelar det mindre roll att man inte ger hela sanningen.

Gifte mellan kusiner har varit förbjudet enligt lag i Sverige, men är det inte längre. Jag tror inte att så många kan tänka sig att gifta sig med sin kusin, även om det är lagligt. Vad som är accepterat och vanligt förekommande förändras.  Nyligen togs nya DNA-prover på Tutanchamon och man konstaterade att han troligen var barn till ett syskonpar. Det var vanligt och sågs som ett äktenskap instiftat av gudarna, i det gamla Egypten.  Att han hade en massa sjukdomar, troligen beroende på inavel, kan ju ses som ett argument för att förbjuda syskongifte, liksom kusingifte.

I de flesta fall av incest, som framkommit i media, har det handlat om tvång och beroendeställning. Då finns det inga förmildrande omständigheter för att inte fälla för våldtäkt och utnyttjande. Det fall som nu diskuteras, är annorlunda. Två myndiga personer som frivilligt har en sexuell relation.  Kanske finns det då orsak att fundera, som Monica Green gör, över om våra fördomar är skäl nog till att döma dem?

Kommentarer

Postat av: Simone

Publicerad 2010-03-16 14:32:37

Värst är väl Expressen som satt rubriken,

S-politiker: Gör incest lagligt.

Så många som bara läser rubriken.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela