Anna-Lena Heydar

Flyktingmottagning

Publicerad 2010-12-09 07:27:25 i Allmänt

Läser en mycket bra insändare av P_A Hultman, som är ett svar på en insändare från Maria Plass (M) angående den "revolutionerande" förändring som nu sker i flyktingmottagandet.  Det var inte länge sedan Arbetsförmedlingen hade huvudansvaret för flyktingmottagandet i Sverige. Det fungerade inte så bra och alltså lade man över ansvaret på kommunerna för att kunna få en helhetslösning som inte bara handlar om arbete, utan också skola, omsorg och vård. 

Nu har Arbetsförmedlingen igen tagit över ansvaret men med förbehållet att det är privata coacher som ska sköta arbetet! Ett sant nytänkande av den nuvarande regeringen? Det finns redan många privata företag som är engagerade i denna bransch, så det är inget nytt. Det nya är att de inte ska få konkurrens av våra kompetenta offentliga tjänstemän (om inte de starta eget, vilket kanske är tanken?).

När kommunerna äntligen har prövat sig fram och skapat en organisation och ett arbetssätt (som också involverar Arbetsförmedlingen och privata aktörer) som börjar att hitta sina former, då slår regeringen undan benen och omorganiserar. Att sedan kalla detta för nytänkande är en skymf mot de som idag jobbar mycket seriöst och hårt med den svåra uppgiften att hitta arbete och vägar in på den svenska arbetsmarknaden för en grupp människor som står långt från arbetsmarknaden.  Attitydproblem från arbetsgivare, utbildningsmatchning, validering och andra frågor återstår att lösa, oavsett vem som har ansvaret. Det hade varit bättre att satsa hårdare på att lösa dessa frågor, än att se till att all kraft nu får läggas på omorganisation.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela