Anna-Lena Heydar

bränder och översvämningar

Publicerad 2010-08-10 15:38:34 i Allmänt

Bränderna i Ryssland börjar närma sig en upparbetningsanläggning och risken är stor att radioaktivt nedfall kommer att sprida sig över ett stort område om man inte kan få kontroll över elden. Tyvärr verkar inte utsikterna särskilt goda, med den torka som blivit följden av en långvarig värmebölja. Vi fick ju en liten släng av de tropiska nätterna  i början av sommaren och jag tyckte att det var en härlig period. I skenet av vad som nu sker i Ryssland kan man ju förstå att det inte enbart är av godo att klimatförändringarna slår till.

I andra delar av världen har människor drabbats av översvämningar och många står utan hem och mat för dagen. Det känns overkligt att se vattenmassorna i Polen, Pakistan och, i våras var ju även sveriges norra delar drabbade av vägras och andra problem på grund av stora vattenmängder. Det verkar som om vi får vänja oss vid mer svängningar i vädret. Den hårda vintern och all den snö som fortfarande ligger kvar i Skeppsviken (i alla fall sist jag hörde något om den stora snöhögen!), fick oss att ifrågasätta klimatförändringsteorierna. Några gick så långt som till att skämta bort dem som helt osanna. Rapporter om hur forskare manipulerat resultaten i klimatpanelen duggade tätt.

Det är stora och komplicerade sammanhang som inte går att förklara på ett enkelt sätt för oss "vanliga dödliga", men den senaste tidens händelser kanske kan få fler att ta problemen på allvar och i alla fall börja ifrågasätta sin egen livsstil och hur den påverkar klotet och andra människor i världen. Det skulle i så fall vara på tiden.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela