Anna-Lena Heydar

Flexibilitet

Publicerad 2009-10-29 07:59:20 i Allmänt

Diskussionen om LAS vara eller inte vara, är något som SAF (eller Svenskt Näringsliv heter de väl numera?) bör lämna bakom sig snarast. Att ropa efter mer flexibilitet är nästan löjligt när man ser hur det fungerar i resten av Europa/Västvärlden.  Det system som den svenska arbetsmarknaden bygger på är så oändligt mycket mer flexibelt och smidigt än något annat system som jag känner till (Utom där det inte är ensidigt flexibelt och oreglerat - vilket kanske är Svenskt Näringslivs våta dröm?!)

När jag nu åker iväg till Frankrike för att delta i en konferens om egenanställning, har jag med mig de problem som finns i Sverige för en sådan företeelse, som är ny och svårdefinierad på den svenska arbetsmarknaden. Flera fackförbund har varit med i en utvecklingsprocess och det finns idag en större förståelse och acceptans hos de myndigheter som berörs.  Även om det finns saker kvar att lösa har vi kommit en bra bit på vägen.

I Frankrike sätter lagar och regler för minimilöner och arbetsrätt mycket större hinder än vi någonsin har sett på den svenska sidan. Det beror på att hela systemet är baserat på lagar och inte på avtal mellan parter, vilket det svenska systemet är. Vi kan smidigt ta fram nya avtal (KFO har tagit fram kollektivavtal för egenanställning) för helt nya företeelser som egenanställning.

Det ligger naturligtvis i spelets regler att parterna skall gnälla lite över att de känner sig förfördelade i en förhandling, men vi får inte glömma att det avtalsbaserade system som svensk arbetsmarknad bygger på är ett framgångskoncept. Många andra länder är avundsjuka på Sverige för att vi har lyckats balansera och skapa förutsättningar för en långsiktigt, stabil utveckling.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela