Anna-Lena Heydar

Reflektioner

Publicerad 2009-11-12 09:33:47 i Allmänt

Kommunfullmäktige är det viktigaste forumet för den demokratiska processen i en kommun. Det är här den öppna debatten förs och det är här de slutgiltiga besluten fattas.  Att kunna föra en fri och öppen debatt är en grundläggande förutsättning för att demokratin skall överleva.  Att olika åsikter får komma fram och stötas och blötas i en offentlig miljö, som ju lokalen på Bohusläns Muséum är (liksom internet eller lokaltv som också sänder kommunfullmäktige), ger alla medborgare en möjlighet att följa besluten och bilda sig en egen uppfattning. 
Jag tror att många har en uppfattning i IKEA-frågan och jag tror att många följer arbetet med intresse. En del är jättepositiva, andra mer försiktigt intresserade och en grupp har säkert en hel del tvivel och invändningar mot att en stor extern stadsdel växer upp längs E6 och väg 161. 

Det är ingen lätt fråga och därför är det viktigt att ha en öppenhet och, så långt det är möjligt, en insyn i hur resonemangen går när man skall fatta ett beslut i de olika delprocesserna. Väginvesteringar i det nationella och regionala vägnätet är inte en kommunal  finansieringsfråga, enligt mitt sätt att se det.  På den socialdemokratiska partikongressen fattades nyligen beslut om att staten skall vara ansvarig (via Vägverket) för nationella infrastrukturen och att socialdemokraterna inte är positiva till att kommunerna skall tvingas medfinansiera sådana projekt. Igår i kommunfullmäktige blev vi ändå tvungna att gå med på en överenskommelse med Vägverket om medfinansiering av infrastrukturinvesteringar i det nationella och regionala vägnätet. Den nuvarande regeringens politik ger oss inget annat val.

När det gäller hur processen har skötts hittills i IKEA etableringsfrågan, kan man ha synpunkter på många saker. Nu gäller det att vi börjar fatta beslut i de olika berörda nämnderna, styrelserna och i fullmäktige. Hur skall processen hanteras, vem är ansvarig för de olika delarna och hur skall de finansieras? Många frågor måste lösas innan Uddevalla kan vara med vid det högtidliga öppnandet av ett nytt IKEA varuhus, men jag tror ändå att det finns ett brett stöd för att IKEA skall komma till Uddevalla. Det innebär många nya arbeten och en tillväxt för andra företag, inte bara inom handeln.  Min förhoppning är att IKEA, med sitt miljöengagemang, skall få även andra företag att vara med i satsningar på fjärrkyla, fjärrvärme, logistikcenter med smarta klimatlösningar, återvinning och avfallshantering som gynnar en utveckling av biogas- och kraftvärmeproduktion och många andra "gröna näringar".

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela