Anna-Lena Heydar

Mobbning?

Publicerad 2009-03-17 08:12:30 i Allmänt

Ordförande i Barn- och Utbildningsnämnden går i dagens tidning till attack mot oppositionen och anklagar dem för mobbning! Det är allvarliga anklagelser. Att systematiskt och i berått mod försöka att bryta ner en annan människa är det värsta man kan utsätta någon för.  Vi brukar ofta ta upp problemet med att ungdomar mobbar varandra men sällan peka på att vuxenvärlden är den förebild dessa ungdomar hämtar sin inspiration ifrån.  Problemet är precis lika vanligt och allvarligt var det än finns.

Om det hade funnits något som helst fog för de anklagelser som ordförande för fram i en tidningsartikel på bästa plats, hade det varit mycket anmärkningsvärt och allvarligt. Visst kan debattklimatet i nämnder och styrelser ibland vara hett och mellan politiker är det viktigt att skilja på sak och person när man argumenterar för sin sak. Vilket inte alltid är fallet. Det måste man som politiker tåla, även om jag hade önskat att argumenten hade fått stå utan personangrepp.  De faller ändå till slut tillbaks på den som utdelar dem, förr eller senare. Men att anklaga politiker för att mobba förvaltningens tjänstemän är en annan sak. Tjänstemännen utför ju det som politikerna i majoritet har beslutat att de skall göra och i så fall faller ju kritiken tillbaks på majoriteten som styr.

Kan det vara så att ordförande försöker gömma sig bakom sina tjänstemän och låta dessa klä skott för de beslut som han tillsammans med sina majoritetsvänner fattat? Det finns säkert många tjänstemän som idag mår dåligt på BUN förvaltningen, men kan det inte bero på den turbulens som omorganisation och många nya externa utförare har orsakat? När allt skall gå så fort att man inte har tid att ta fram underlag för beslut för nämnden, kan arbetssituationen upplevas kaotisk.

Ordförande skriver i sitt mail att han fortsättningsvis kommer att styra över dagordningen själv! Vad är skillnaden? Det har han gjort sedan han avskaffade presidiemöten, så att inte den forne lagkamraten Hans Jonasson förste vice ordförande i nämnden, skulle få delta i förberedelsearbetet inför nämnden. Detta har också inneburit att oppositionen har hållits utanför detta arbete. Varför uppstår då denna turbulens? Jo därför att ordförande redan gör det han säger sig vilja införa, han sätter dagordning och beställer de underlag som han vill ha utan att ta hänsyn till resten av nämndens förslag och önskemål. Är det då konstigt att nämnden ifrågasätter arbetet?

Att ordförande känner sig trängd och har förlorat sin majoritet i nämnden är klart. Att ordförande utestänger hela nämnden från det viktiga förberedelsearbetet inför nämnen är klart.  Att han utpekar alla andra som elaka och besvärliga är också klart.  Vem är det som beter sig barnsligt och omoget? 

Upprätta demokratin i nämnden och bered ärendena med den respekt som krävs för att kunna fatta kloka och långsiktiga beslut.  Sluta peka finger mot andra och titta på hur man själv uppträder så kommer säkert mycket att lösa sig utan att behöva gå ut i tidningen i gråtreportage.

 

Kommentarer

Postat av: mamma Savik

Publicerad 2009-03-17 21:14:49

Gott Nytt År! Även till käre maken....

Kom sent hem idag och hann därför inte inom. Hoppas ni haft en trevlig kväll.

Postat av: grannfrun

Publicerad 2009-03-17 21:16:45

Gott Nytt År! Gratulera maken från mig.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela