Anna-Lena Heydar

Primärvård

Publicerad 2009-01-13 08:49:16 i Allmänt

Fick en presentation av hur Primärvården skall fungera inom Västra Götalandsregionen på vårt Representantskapsmöte igår kväll. Det känns som om man äntligen har tänkt till och tar nu bort systemet med att räkna antal besök mm som grund för beräkning av ersättning. Jag har länge tyckt att det är ett korkat system. Hur kan man tycka att det är ett effektivt sätt att följa upp hur duktig en vårdgivare är?

Nu kommer istället alla vårdcentraler, oavsett om de är offentliga eller privata, att få en tilldelning av pengar utifrån hur många och hur vårdkrävande patienterna som man tar emot , är. Dessutom kommer de speciellt utsatta områden, ur ett socio-ekonomiskt perspektiv, (exempelvis baserat på socialbidragstäthet, låg utbildningsnivå mm) att få extra tilldelning.  Visst finns det saker som man skulle kunna fundera vidare över men på det stora hela tycker jag att förslaget har rätt förutsättningar och grundstruktur för att bli ett rättvist och mer flexibelt system än det som är idag.

Man kommer bort ifrån det kortsiktiga räknandet av antal besök och systemet med upphandling, som skapat så mycket problem med kontinuitet (det skall ju med jämna mellanrum göras nya upphandlingar, med risk att inte samma aktör får fortsätta och därmed byte av personal). Förhoppningen att det också skall leda till att fler vårdcentraler har ett öppethållande som passar oss som skall nyttja dem, är kanske en from önskan mer än ett självklart utfall. Vi får vänta och se. Men visst finns det vissa förutsättningar för att det skall bli mer kvällsöppet och tillgänglighet helgtid i det nya systemet.  Jag väntar också på den dag då man kan gå in via nätet och göra en preliminärbokning som konfirmeras av ansvarig sköterska när hon/han har fått kontakt och säkerställt att jag behöver hjälp av primärvården.

Det skall vara så enkelt att få kontakt med primärvården och så god uppföjning att jag som patient får all den service jag behöver via min vårdcentral, att jag inte behöver springa ner akutmottagning eller specialistvården, utom när jag verkligen behöver den. Att jobba inom primärvården skall vara "fint". Det kan väl inte vara finare att vara kirurg än allmänläkare? En allmänläkare skall ju kunna se helheten och guida mig som patient till rätt stöd och hjälp. 

Det är just helhetsperspektivet som har försvunnit i dagens vård. Vi styckas upp i olika specialiteter och skickas runt som kollin i vården mellan specialistläkare som tittar på sin lilla bit. Det finns ingen som ser hela mig och hur allt hänger ihop!!! Kanske kan den nya primärvården bli den som får detta synsätt och tar tillbaka helhetsgreppet? Det är i alla fall vad jag tror och hoppas på efter den fina presentation vi fick igår. 


Kommentarer

Postat av: Grannfrun

Publicerad 2009-01-18 16:56:26

Gott att någon tror på vårdval VGR.... Vi som arbetar där är mer skeptiska.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela