Anna-Lena Heydar

Gaza - massakern måste få ett slut

Publicerad 2009-01-17 22:40:31 i Allmänt

Det är nu andra lördagen med demonstration mot övervåldet i Gaza. I morse bombades en ny skola med katastrofala följder. Ingen kan försvara att man bombar oskyldiga barn och kvinnor. Det är ett hån att ge andra sidan skulden för att bomberna faller över civila. De som kan få stopp på bomberna, måste agera snabbt. Nu!  De människor som sitter instängda på Gaza och inte har någonstans att fly har rätt att få leva i fred och frihet precis som alla andra. Ingen har rätt att behandla människor på det  sätt som nu sker.

En demonstration kan naturligtvis inte stoppa kriget. Men om alla reagerar och agerar så kan vi förändra världen. Var och en har ett ansvar att göra något, om än bara att delta i en demonstration.  Vi kan inte bara sitta och se på. De bilder som Al Jazeera sänder ut över världen är för hemska att riktigt ta till sig. Ändå sitter israeliska företrädare och rättfärdigar bombningarna med att de har rätt att försvara sig mot raketer som skjuts in i Israel.

Det är inte rätt att skjuta in raketer mot städer i Israel. Men vad kan få Israel att följa internationella konventioner och FN -resolutioner? Hur kan den palestinska befolkningen få den rätt de har enligt FN; att få leva i en palestisk stat som inte ockuperas av israeliska bosättare och kunna bruka sin jord utan att behöva forcera en gigantisk mur?  Det är inte ens fel att två träter.

Båda sidor måste få vara med i samtalen för att man skall kunna lösa en konflikt. Vi kan inte bojkotta en demokratisk vald församling bara för att vi inte gillar dem. Hamas har vunnit i demokratiska val och vi måste respektera dem precis som vi respekterar andra folkvalda politiker.  Det är dags att börja prata med varandra och inte om varandra. Att kalla den andra sidan för terrorist håller inte.  Fred kräver dialog och dialogen måste starta nu.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela