Anna-Lena Heydar

Distriktsmöte

Publicerad 2009-04-19 10:55:49 i Allmänt

Igår hade över 150 personer samlats i Strömstad för att hålla distriktsstämma för socialdemokraterna i Bohuslän. Det var ett debattglatt gäng och de 20-tal motioner som lämnats in tog flera timmar att gå igenom. Denna gång hade motionsbehandlingen lagts först på dagordningen och det var helt rätt.  Valärenden och verksamhetsberättelse tar ju egentligen inte lång stund att klubba igenom, eftersom de redan är beredda och färdigdiskuterade. Motionerna brukar ju annars läggas sist när man redan är ganska trött och längtar efter att få åka hemåt. Kul att de nu fick huvudrollen och verkligen fick ta tid utan att någon pustade över långa inlägg.

Uddevalla socialdemokrater hade skickat in några motioner och de fick ett positivt bemötande på kongressen. Ulf Wallins motion om alkoholpolitiken i EU, fick godkännande av kongressen, trots ett mer avvaktande svar från distriktsstyrelsen. Visst kan vi väl driva en aktiv alkoholpolitik inom EU och ändå hävda rätten till nationell styrning av folkhälsoskäl? Det tyckte kongressen. Vi pratar ju mycket om valet till EU-parlamentet den 7 juni och hur vi skall kunna engagera människor att gå och rösta. Vi måste ju driva vår politik på alla plan, även EU-planet. Det är ju så vi kan påverka även människor utanför vårt eget land, genom att liera oss med andra progressiva krafter i Europa.

Det är glädjande att många andra länder inom EU har börjat förändra sin inställning till alkohol och de problem som detta stället till när det gäller folkhälsan. I november 2008 röstade EU-parlamentet för en halvering av införselkvoterna av alkohol. Man skall då notera att våra moderata ledamöter liksom junilistans ledamöter röstade emot. Det har betydelse vad man röstar på, eller inte röstar på, i valet till EU-parlamentet.  Om det istället var en röd majoritet i EU-parlamentet (istället för den majoritet av blå och bruna som är idag) skulle arbetsmarknadspolitiken och de sociala frågorna få en plats inom EU, inte bara frihandel och fri rörlighet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela