Anna-Lena Heydar

Skolpolitik à la Björklund

Publicerad 2008-09-07 14:21:45 i Allmänt

Nu har det så kommit fram. Björklund har inte bara handskat ovarsamt med sanningen, utan rent ut sagt ljugit och använt statistik som inte stämmer!

Jag har länge hävdat att den svenska skolan, visserligen inte är perfekt men långt ifrån den katastrof som målades upp under valkampanjen. Vi har all anledning att fortsätta förbättra och lära oss av dem som gör saker bättre än vi, exempelvis finländarnas matteundervisning. Däremot skall inte den svenska skolan ställas ut som det dåliga exemplet i klassen och svenska lärare nedvärderas så som folkpartiet gjort.

Kanske var lärarförbundet hemligen lite förtjusta och såg mer resurser till sin sektor som ett resultat av denna kampanj, eller så var de helt enkelt överraskade av den häftiga kritiken. Till en början har de i alla fall varit märkvärdigt tysta under den förtalskampanj som Björklund hängivit sig åt. För visst har resurserna minskat till skolan eller ...?

Jag tycker att det är dags att få en balanserad och rättvis bild av hur det ser ut i skolan idag. Programmet "klass 9A" som gått på teven ger en bild av hur det kan se ut men det finns så många andra bilder som inte visas i media. När får vi se dem? Engagerade och duktiga elever som ifrågasätter och diskuterar. Det är väl det vi vill ha?  Jag vill i alla fall inte ha kuvade människor som inte vågar ifrågasätta sin lärare eller samhället. Det verkar vara den skola som Folkpartiet har förespråkat hittills. Jag hoppas att de avslöjanden som visar på fel i själva analysen av skolan, skall leda till en omprövning av den politiken.

Låt skolan utvecklas och investera i vår framtid. Vi behöver ungdomar med en bred kunskap som bas. Det livslånga lärandet som vi inom EU kommit överens om skall styra vår utbildningspolitik kräver flexibla och kreativa medborgare som inte styrs in i fack redan tidigt för att inte kunna byta inriktning senare i livet. Låt även de praktiska utbildningarna fortsatt innehålla teoretiska ämnen, men kanske skall pedagogiken anpassas. Visst krävs nytänkande i skolan och en förändring av lärarutbildning, men man skall inte kasta ut barnet med badvattnet utan ta vara på det som är bra.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela