Anna-Lena Heydar

Arbetarrörelsen och entreprenörskap

Publicerad 2008-03-17 08:13:34 i Allmänt

Entreprenör har i dagens språkbruk, i det närmaste, blivit synonymt med företagare. Men en entreprenör, någon som "tar sig före", som skapar förnyelse, behöver inte alls vara en företagare. Däremot måste en entreprenör vara företagsam. Det är skillnad.

Man brukar säga att Per-Albin skapade Folkhemmet och att Ingvar Kamprad möblerade det. Båda två visade de på entreprenörskap och förnyelse. De trodde på något och genomförde det. Historien kan visa på många företagsamma personer som använt sitt entreprenörskap till att skapa förnyelse av vårt samhälle genom att engagera sig i föreningslivet eller politiken. Vad vore idrottsrörelsen eller kulturlivet utan alla dessa entreprenörer som outtröttligt kämpar på utan någon ekonomisk vinning? Vad vore vårt demokratiska samhälle utan alla som kväll efter kväll sätter sig in i frågor som berör oss alla?

Entreprenörskap behövs i hela vårt samhälle. En beredskap för förnyelse. Men den behöver också balanseras av demokrati. En tröghet som ifrågasätter och väger in olika intressen. Om vi enbart skulle bejaka entreprenörernas idéer och infall skulle vi i vissa fall troligen "kasta ut barnet med badvattnet" eller skapa verksamheter som visar sig vara skadliga för miljö och människa. Därför har arbetarrörelsen alltid kämpat hårt för demokratin men också insett vikten av att skapa goda förutsättningar för entreprenörskap.

När folkpartiet går ifrån sin historia och vill skapa en skola med repression och kontroll som främsta kännetecken, vill jag istället att skolan skall bejaka elevernas initiativförmåga och skaparglädje. Visst kan det upplevas som jobbigt och krävande av lärarna men då får vi skapa förutsättningar, genom en annorlunda lärarutbildning och nya skolmiljöer som stödjer den sortens skola. Den kan skapa nya företagande personer som bidrar till en förnyelse av vårt näringsliv och utveckling av vårt samhälle.

Historien har visat att de barn som är jobbigast i skolan och som vi inte lyckats att kuva genom vårt nuvarande system är de barn som i vuxen ålder blir företagare och förnyare inom olika delar av vårt samhälle. Låt oss i stället stödja fler av dessa stökiga och jobbiga ungdomar till att lyckas i livet. Entreprenörskap är något som alla har inom sig, inte bara några få så kallade företagare. Företagsamhet finns överallt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela