Anna-Lena Heydar

övervakningssamhälle?

Publicerad 2008-06-17 09:46:02 i Allmänt

Inom kort kommer riksdagen att ta ställning till Regeringens förslag på en totalövervakning av all kommunikation i och till/från Sverige. Hittills har det krävts misstanke om brott för att någon skall få avlyssna samtal eller läsa e-mail. Från och med att beslutet fattas kommer vanliga människors samtal och kommunikation fritt att få avlyssnas.

Det är inte bara obehagligt att veta att mina privata brev kan läsas och gås igenom utan att jag vet det, det känns dessutom helt meningslöst. Vilka sökord kommer man att leta efter?  Osama Bin Ladin, terrorist, Afganistan, Iran, palestinier...? Jag skulle kunna bli högsta prioritet på listan om jag skriver ett brev till mina släktingar i Iran eller berättar om en resa för en väninna. Är det verkligen rimligt?

I förhållande till vilken typ av information som kan fås genom att ha en så yvig och generell övervakning, och det legitima kravet på integritet och respekt för individens rättigheter till en privat sfär, kan inte detta vara rimligt. Vi verkar ha fallit undan för krav från USA och det klimat av rädsla som spridit sig över världen. Svaret kan inte vara detta! Vi måste stå emot och hävda det öppna samhällets grundläggande rättigheter.  Världen blir inte säkrare av ökade restriktioner, tvärtom. Det enda rimliga svaret på terrorism och ofrihet är öppenhet, demokrati och frihet.

Ingen terrorism överlever det öppna demokratiska samhället.  Om vi inte tror på det, så har vi redan förlorat kampen om demokratins segertåg över världen. Om vi beter oss som ett diktatursamhälle kan vi väl inte hävda att demokrati är det enda rätta för länderna i Mellanöstern?

Lägg förslaget på allmän avlyssning där det hör hemma - i papperskorgen!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela