Anna-Lena Heydar

Avlopp - del 2

Publicerad 2008-07-02 09:24:36 i Allmänt

Jag vet egentligen inte varför jag svarar, men eftersom en av de som överklagat vår avloppsanläggning har skrivit ett inlägg på min blogg, vill jag ändå rätta till några saker.

Det låter på vår granne som om vi skulle vilja släppa ut smutsigt avloppsvatten precis där små söta barn plaskar runt och har det skönt i sommarhavet. Naturligtvis är det inte så.  Först och främst så är det vatten som kommer ur avloppsreningsverket så rent att det går att dricka. Det andra är att det inte någon avloppsledning som mynnar ut i viken. Det är en kulvert för dagvatten som går längs med vägen ner i viken och samlar upp allt regn och annat vatten som rinner ner till havet. När det regnar mycket, svämmar det över. Det är gamla ledningar som tillhör den fastighet som våra grannar äger. Kanske är det så att de behöver repareras, liksom en hel del annat på den gamla fabriksfastigheten.

Vikens vatten rinner alltså ner i dessa gamla kulvertrör från en branddamm som samlar upp vatten en bit upp längs vägen.  Vårt första förslag var att vårt rena vatten från avloppsverket skulle få rinna ut i dammen för att sedan fortsätta tillsammans med allt annat vatten ner i viken. Detta var inte, enligt våra grannar, en bra idé. De skulle nämligen kanske fylla igen dammen någon dag i en framtid!? Idag är dammen på sommartid grön som en härlig betesäng, på grund av övergödning. Vi vill ändra på det, i alla fall för det avlopp som våra fastigheter tillför. Vi ville släppa ut helt rent dricksvatten i dammen.

Nu ville inte våra grannar tillåta det utan krävde att vi skulle lägga ett tätt rör förbi dammen och längs vägen ner i viken. Kanske ville de att vi skulle finansiera en upprustning av den gamla kulverten, vad vet jag?  Vårt vatten kommer i vilket fall inte att bidra till något som skulle kunna förorena viken. Även om jag aldrig har sett något barn eller någon vuxen bada från den brygga eller "sandstrand" som nämns, så spelar det ingen roll.  Vårt vatten kommer inte att vara smutsigt när det når havet och alltså kan det inte vara något som helst problem om det följer allt annat vatten ner i kulverten och ut vid strandkanten.

Om det hade funnits någon som helst möjlighet att med samråd kunna prata oss till en lösning, så hade vi gjort det. Tro mig. Nu får vi väl, liksom i flera andra projekt i viken, låta domstol avgöra hur vi går vidare.

Kommentarer

Postat av: Grannfrun

Publicerad 2008-07-02 21:50:37

Hur länge ska tre personer, boende på en fritidsfastighet, som vistas på orten under endast ett par veckor per år få hindra övriga boende att vårda och värna sin närmiljö och natur?

Vi är 10 - 15 fastighetsägare, sommarboende och bofasta, som har behov av att förbättra våra avlopp. Som det nu är har de flesta av oss gamla, snart uttjänta markbäddar. Då vi insåg att vi var många beslöt vi att kontakta kommunen för att få tillstånd att anlägga en gemensam reningsanläggning. Detta var för snart 5 år sedan! Vårt mål var givetvis att minska påverkan på naturen. Sedan ett antal år har vi observerat att den så kallade branddammen luktar mer och mer illa och att naten växer sig grön och frodig. Detta till följd av övergödning. Markbäddarnas lakvatten samt dagvatten rinner ut i dammen. Döm då om vår förvåning när dammens ägare överklagar vår ansökan om reningsanläggning, med motivering att dammen skulle fara illa. Detta av det nu renade avloppet?

Vi går fastighetsägarna till mötes och planerar för ett slutet avlopp förbi dammen. Nu är det istället den sedan årtionden förorenade och obrukbara brunnen några hundra meter nedåt som påstås vara i farozonen. Jag minns att jag redan som barn hörde fastighetsägarna berätta att vattnet inte gick att använda, det skummade i badkaret när det tappades upp. Förresten, var släpptes detta avlopp ut?

Nu lovade vi att ansluta avloppet till en befintlig kulvert, förbi den förorenade brunnen och vad händer då? Jo, nu skulle det renade avloppsvattnet rinna ut i havet på samma ställe som det mer förorenade avloppet gör idag, men nu skulle det enligt en artikel i Bohusläningen, 18/6, hamna för nära en sandstrand. Jag har bott här i över 40 år och är en stor badälskare men någon sandstrand har jag aldrig sett på denna plats.

Vad jag däremot ser på de tre klagande personernas fastighet varje gång jag går ner till viken är en rostig oljetank, kreosotimpregnerade telefonstolpar utlagda på marken i direkt anslutning till den tidigare nämnda brunnen och hela vägen ner mot viken samt gamla skrotbilar. Detta och ett allmänt bedrövligt förfall av byggnader och nedgrävda oljecisterner på fastigheten anser jag vara ett långt större miljöproblem än några familjers önskan att rena sitt avloppsvatten effektivare än idag.

Denna senaste överklagan, jag vågar inte säga den sista, i vår strävan att minska utsläpp från redan befintliga avlopp, hoppas jag inte kommer att påverka vår önskan om en renare närmiljö. Men då man har att göra med personer som tycks anse att rätten till överklagan är viktigare än vad man överklagar, till och med om man själv förlorar på det, är det svårt att hoppas på ett snabbt slut i denna process.

Det hela slutar i värsta fall med att fastighetsägarna får behålla sin förorenade branddamm, sin otjänliga brunn och sin fantiserade sandstrand. Vi andra kämpar vidare och försöker hitta en annan lösning för en renare närmiljö.

Reningsverket vi avser installera kommer att rena kväve med mer än 90 %, Fosfor > 95 % samt BoD med 99,6 %.



Postat av: Oxeviksbo

Publicerad 2008-07-12 12:21:03

Du har skrivit mycket bra och sakligt Anna Lena! Och lika bra kommentar av grann frun! Jag instämmer med det ni skriver och hoppas att ägarna till "problemfastigheten" ger sig någon gång och samverkar med andra! Vi tjänar alla på detta!

MVH

En oxeviksbo

Postat av: Oxeviksbo

Publicerad 2008-07-12 12:21:40

Du har skrivit mycket bra och sakligt Anna Lena! Och lika bra kommentar av grann frun! Jag instämmer med det ni skriver och hoppas att ägarna till "problemfastigheten" ger sig någon gång och samverkar med andra! Vi tjänar alla på detta!

MVH

En oxeviksbo

Postat av: Sara Eriksén

Publicerad 2008-07-19 15:43:21

Hej Anna-Lena,

Hoppas att du har fått ta del av mitt skriftliga svar till "Grannfrun" angående hennes kommentar på din blogg. Jag skickade henne ett brev + 15 kopior för utdelning till samtliga berörda hushåll eftersom jag tycker att diskussionen har börjat övergå i ogrundat förtal. Vi borde pratas vid istället för att munhuggas via din blogg. Men eftersom du har gjort ytterligare ett digitalt inlägg i detta forum på samma tema, så svarar jag med en sammanfattning av det jag skrev till ”Grannfrun”.

Vi som äger industrifastigheten Oxevik 1:1 har under de 5-10 år som reningsverket diskuterats konsekvent och tydligt talat om att vi gärna tillåter avloppsledningen från detta reningsverk att löpa genom vår fastighet - under förutsättning att detta avlopp löper ända ut på djupt vatten i havet i en sluten ledning, så det når ut till och tas omhand av havsströmmarna, och inte ansamlas längs stranden. Dvs vi har redan från börjat sagt ifrån att vi inte vill att avloppet rinner ut i dammen, inte heller ovanför vår brunn eller genom den kulvert som leder från dammen ut till strandkanten i viken på vår fastighet, eftersom vi anser att denna lösning inte är godtagbar ur miljöhänseende. Kulverten byggdes en gång i tiden för att ta hand om avrinning av regnvatten från branddammen och dalgången, och var aldrig avsedd som avloppsledning. Den är heller inte dimensionerad för detta. En avloppsledning skulle troligen inte ens på 1980-talet ha tillåtits att mynna i strandkanten inom Gullmarsområdet.

Vi har alltså inte försökt förhala kommunens beslutsprocess på något sätt genom att stegra kraven successivt. Att påstå detta är ogrundat förtal. Vi har uttalat dessa, som vi tycker, sammanhängande och självklara kraven tydligt från början.

Jag förutsätter att alla inblandade fastigheter har erhållit en kopia på Uddevalla miljö- och stadsbyggnadsförvaltnings beslut i ärendet, dvs det som vi nu överklagat. Läs denna! Där återges bl a ett direktcitat från vårt yttrande 2004 (för 4 år sedan, och det var inte första gången vi sa detta) av vilket tydligt framgår att vi inte tillåter att avloppet från reningsanläggningen ansluts till kulverten och därmed tillåts rinna ut i strandkanten vid slipen och flytbryggan på vår fastighet. Dessutom framgår tydligt av samma beslutshandling att handläggaren på miljö- och stadsplaneringskontoret förbjuder att avloppet rinner ut i strandkanten söder om Skäret, på grund av risken för försämrad vattenkvalitet till följd av en sådan lösning. Vi har hela tiden påtalat denna risk och från reningsanläggningens talesman fått försäkran att den risken i praktiken var obefintlig, därför att den valda reningsanläggningen är så effektivt och pålitligt. Nu bekräftas istället våra ursprunglig farhågor av kommunens beslut. Och plötsligt har vi hamnat i en otrevlig sommarföljetong som skulle kunnat heta "Låt grannarna ta skiten". Det mest irriterande tycker jag faktiskt är att vi redan när reningsverket först började diskuteras fick höra argumentet att en sluten ledning ut i havet - den miljömässigt bästa lösningen - skulle bli FÖR DYR. Jag har svårt att tänka mig att en engångskostnad för en sluten avloppsledning på cirka 50 m längd, uppdelad på 10-15 ansvarskännande och miljömedvetna grannfastigheter, skulle vara på något sätt oöverstiglig eller orimlig i sammanhanget.

Om de inblandade hushållen längs Oxeviksvägen verkligen bryr sig om närmiljön, gör som vi gjorde inför överklagandet, gör en mikromiljökonsekvensanalys av den lösning ni så idogt förespråkar. Gå ner till stranden, häll ut en liter (gärna ekologisk) mjölk i strandkanten där den omdiskuterade avrinningskulverten mynnar, och filma eller fotografera minut för minut vad som händer med mjölkkoncentrationen i strandkanten. Några "starka havsströmmar" som snabbt tar hand om avloppet syntes då inte till under den timme då vi genomförde experimentet. Istället låg mjölkmolnet kvar och guppade i vattnet vid strandkanten och spred sig mycket långsamt längs själva strandkanten söder- och norrut. Ännu mera verklighetsnära blir det om samtliga inblandade hushåll går ner tillsammans och häller ut var sina 50 liter mjölk i vattnet på samma ställe, vid samma tidpunkt. Då kommer man något närmare verkligheten avseende hur mycket avloppsvatten som skulle rinna ut just här inom loppet av en timme, enligt kommunens beslut. Observera dock att jag inte uppmuntrar till ett sådant mera verklighetsnära experiment, eftersom kommunens miljöanvariga antagligen skulle vara snabbare att reagera på en sådan test och komma ut för att förhindra/åtgärda miljöbrott än de varit att handlägga själva ansökan och att i förväg undersöka och samråda med berörda fastighetsägare om konsekvenserna av det beslut de fattat i ärendet

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela