Anna-Lena Heydar

Ljussättning av staden

Publicerad 2008-12-21 15:25:54 i Allmänt

Jag gick en promenad i centrum härom kvällen och funderade på vilken ljussättning som redan finns och vad som skulle kunna komplettera den. Det finns några platser som är riktigt häftiga. Vattenfallet i Hasselbacken och det lysande trädet har Uddevalla energi lyckats med. Rådhusets girlanger ger hela torget en mysstämning av småstadsidyll. Järnbrons belysning som speglar sig i Bäveån är vacker liksom träden längs Drottninggatan. Det som saknas är utropstecken. Något som står ut från det vanliga.

När jag tittade upp emot kyrktornet, funderade jag på en röd julbelysning. Den skulle synas i nästan hela staden.  Högst upp på Bohusläningens hus finns en altan där det hänger en jultomte som klättrar. Tänk om väggen ovanför hade varit belyst med någon färg. Man kan tänka sig belysning istället för en julgran på Räddningstjänstens klocktorn också. Och varför inte silon i hamnen som syns bra ifrån Uddevallabron. Kanske skulle det locka in besökare till centrum?

Det är så mycket ljusbrus i centrum. Neonskyltar, reklam och vägbelysning. Om det skall ge något intryck alls, måste man tänka till lite extra när man skapar julbelysning. Kanske är det där det är lite mörkt som effekten blir som störst. Längs ån upp mot klocktornet, Hasselbacken och Söder.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela