Anna-Lena Heydar

Miljöbil

Publicerad 2007-10-02 08:09:44 i Allmänt

Apropå miljöbilar, så gjorde Bohusläningen en liten undersökning om kommunstyrelsens ledamöter kör miljöbil eller inte. Det var då bara Jan Gunnarsson som stod registrerad på en miljöbil, en flexifuel. Nu kan nämnas, i förbigående, att både Anders Johansson och jag själv (Citroen C1 som bara drar 0.4 liter bensin per mil)  faktiskt har miljöbilar också. Anders kör en firmabil som inte är registrerad på honom utan på Peab och min bil är registrerad på min man.  MIn man bytar nämligen bil så ofta att det är svårt att hinna med i svängarna och vem som blir registrerad ägare är inte alltid så viktigt.

I tidningen är det lätt att definiera vad som är en miljöbil. I verkligheten är det inte så självklart.
Att bygga bilar är inte så miljövänligt, man använder en massa energi och resurser som skulle kunna användas till andra mer nödvändiga saker. Att äga en helt ny bil och att byta bil ofta är därför inte ett hållbart beteende. I det hänseendet skulle det vara mer miljövänligt att äga en och samma bil under hela sin livstid. (där fick min man en hjärtattack!)

Om man tittar på hur de olika bränslena framställs kan man väl bara konstatera att bensin toppar listan på icke hållbart system, å andra sidan finns ju hela systemet uppbyggt och att bygga nytt kräver ju som sagt resurser. Ändå kan vi väl vara hyggligt överens om att bensin måste ersättas med annat för att kunna bygga ett hållbart system. Etanol är ett alternativ som inte kräver så stora nyinvesteringar eftersom man kan använda i princip samma tankstationer och även samma bilar med lite bytta gummipackningar mm. Problemet med etanol är att det i dagsläget produceras någon annanstans och inte särskilt miljövänligt heller. Det transporteras hit med stora utsläpp som följd. Rötad biogas finns inte i tillräckligt stor mängd och måste därför kompletteras med naturgas, en annan ändlig resurs som inte är långsiktigt hållbar. Alltså är det där med bränslen inte helt okompliccerat att säga vilket som är mest miljövänligt. Det enda vi kan med säkerhet säga är att bensin inte är det!

När man sedan står där och funderar på vilken bil man skall välja eller inte välja, måste man ju se till hela ens beteende vad gäller transporter. Hur mycket kör jag? Kan jag ta mig fram på något annat sätt? Cykla, gå, åka kollektivt? Om jag kör bil hela tiden och väldigt långt, helt i onödan, är en miljöbil inte särskilt miljövänlig. Den släpper ju ut miljöpåverkande ämnen även om det är etanolbaserat.

Visst förstår jag att det är enklast att bara titta på om bilen är registrerad som miljöbil och sedan säga att man kör en miljöbil och det känns naturligtvis bra att dra sitt strå till stacken i miljöfrågan. Men mest av allt betyder faktiskt att vi tittar över hela vårt beteende och även räknar in vad vi gör för övrigt. Handlar vi ekologiska produkter i affären så att produktionen läggs om från konventionell till ekologisk? Sorterar vi soporna så att inget miljöfarligt hamnar på deponi? Köper vi en massa onödiga prylar som bidrar till att produktionsresurserna läggs på överkonsumtion och inte på att skapa nyttigheter för alla?

Jag är säker på att vi alla behöver tänka till och tänka om för att skapa ett hållbart system för framtiden.
 

Kommentarer

Postat av: Simone

Publicerad 2007-10-02 10:30:13

Halleluja, skulle jag vilja säga.. Nu gör jag inte det;-) Men jag håller så mycket med dig. Det är inget lätt resonemang. När vi bytte bil senast var det från en Volvokombi som drog 1,2 l per mil. Nu kör vi en Fokus bensindriven men den drar 0,63. För oss är det ett stort bidrag till att köra miljövänligare!! Nästa byte blir en miljöbil, men samtidigt måste vi jobba och lobba för att vi ska producera vår egen etanol. att u länderna ställer om för att tillfredställa europas behov är befängt. Men det är en annan diskussion..

Postat av: Den som kände sig träffad

Publicerad 2007-10-06 19:18:11

Mmmm...!!! Att byta bil oftas betyder inte med automatiken att man är miljö bov. Man kan byta mot andra bilar som är lika eller förhoppningsvis mindre farliga för miljön. Jag håller med dig annars i resten av texten.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela