Anna-Lena Heydar

Kraftvärmeverket på Lillesjö

Publicerad 2007-10-03 18:36:02 i Allmänt

Jag sitter med i styrelsen för Uddevalla energi och det är jätteintressant och roligt. Just nu håller vi (jo man vill ju gärna säga att man är en del av detta...) på att bygga ett kraftvärmeverk. Det är ett jätteprojekt och visst kan man sätta lite i halsen när man tänker på alla miljoner som rullar. Trots det är det ett vinstprojekt. Inte bara ekonomiskt utan också miljömässigt. Samtidigt som vi kan förbränna vårt eget avfall lokalt och slipper transporter över halva Sverige, förser vi Uddevalla med fjärrvärme och producerar el! Det är många flugor på smällen det!

Jag har också lyckan att sitta med i den projektgrupp ur styrelsen som får förmånen att följa projektet lite mer i detalj.  Första gången var det en stor grusgrop som vi stod och tittade ner i. Då kan man ju undra om det faktiskt kommer att bli något? Men nu börjar det hända grejer och jag kan dela den entusiasm som projektledarna, Bo och Lars, försökt förmedla från start (där i grusgropen..).  Nu kan man se förändringar hela tiden. På bara den lilla stund vi var där igår förmiddag, lyftes skorstenen upp på plats.  

Det är som att få se på när någon bygger med byggsats, fast i jätteformat. Fasaden kommer i bitar som monteras på betong- och stålskelettet och helt plötsligt finns en vägg. Traversen som skall lyfta upp avfallet och släppa ner det i rosterpannan, ligger på stora balkar högt uppe i luften. Det är lätt att få svindel när man står där uppe men det är en vidunderlig utsikt. 

Jag är så imponerad av hur projektet har skötts. Att handla upp delarna, att se till att alla företagen samarbetar på plats och att de gör det de ska, när de ska. Det är ett otroligt arbete och ändå ser det ut att gå enligt plan!!  'Det är inte utan att vi i styrelsen sträcker lite extra på oss och är stolta över vårt lokala energibolag...
Dessa bilder tog jag så att man kan få en liten aning om hur det ser ut.  I mitten är den imponerande rosterpannans botten, där själva förbränningen sker.


Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela