Anna-Lena Heydar

Dagens oxeviking

Publicerad 2007-10-11 09:29:25 i Allmänt

Vi brukar skoja här i viken om att det oftast är någon av oss som är med i pressen. Inte alla är ju rikskändisar som Erik Segerstedt eller min bror Ulf Johansson (NA-chefredaktören ni vet) men många av oss lyckas ändå hamna i tidningen titt och tätt! Är det inte debattinlägg, så handlar det om simskoleavslutningar eller skolbaler.

Det har gått så långt att vi har börjat utnämna dagens oxeviking, känd från press och media. 
Idag finns Maria Länström med i Bohusläningen. Hon vill starta en insamling för att Migrationsverkets personal skall få en möjlighet att, på plats i Irak, se hur säkert och tryggt det är att skicka tillbaks flyktingar dit! Om de mot förmodan skulle tacka nej till bidraget på grund av omsorg om personalens säkerhet, kan pengarna istället gå till de flyktingar som skickats tillbaks till detta trygga land.

Visst är det en underbar reaktion på utvisningsbeskedet till en av dessa medmänniskor som sökt sin tillflykt till vår kommun. Uddevalla är ju utnämnd till säker och trygg kommun, så vi kan ju faktiskt med ganska stor säkerhet påstå att vi har det just säkert och tryggt här. Att påstå att Irak idag är säkert och tryggt kan däremot ifrågasättas och, för oss som följer händelseutvecklingen sedan den USA-ledda invasionen, motbevisas ganska lätt. Bombattentat och dödsskjutningar sker dagligen och även om det finns grader också i helvetet, så kan man inte kalla det annat än krigstillstånd.

Varje människa som söker sin tillflykt till ett annat land har rätt att kräva en enskild prövning av sina skäl att få stanna. Det verkar som om rädslan för att det skall bli en massinvandring från Iraks desperata och krigströtta befolkning får gå före den humanitära rätten att få leva i trygghet och säkerhet.

Dagens oxeviking har ifrågasatt att man kan göra skillnad på människor utifrån var de är födda i världen. Det borde vara självklart att alla människor oavsett var de kommer ifrån har rätt till ett liv i säkerhet och trygghet, precis som medborgarna i Uddevalla kommun. Vi borde med stolthet, inte bara visa upp vårt diplom, utan också med värme ta emot de som vill leva i denna säkra och trygga kommun. 

Tillsammans kan vi jobba vidare och faktiskt göra Uddevalla till ett föredöme för hela världens kommuner. Många av våra medborgare sprider redan idag budskapet om Uddevalla som en fantastisk plats att bo. Vi har idag en av de högsta inflyttningssiffrorna i regionen. Med nya medborgare från världens alla hörn, kan budskapet om Uddevalla kommun spridas över hela världen. Vilken marknadsföring!  Ett tips till Uddevalla event ; )

Det känns hoppfullt när människor engagerar sig för personer som man aldrig har träffat eller känner närmare, av solidaritet och medmänsklighet.  Med stolthet kan vi utnämna dagens oxeviking som en förebild för andra att ta efter.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela