Anna-Lena Heydar

Rättvisemärkt

Publicerad 2007-12-10 22:27:12 i Allmänt

Det var ett tag sedan jag skrev. Kan det bero på Julstressen som breder ut sig som en kvävande matta över allt? Det verkar som om alla springer fortare och fortare, för att hinna med allt som skall göras och köpas inför julen. Även om man försöker ställa sig bredvid och inte dras med i den allmänna hysterin, är det svårt att inte lockas av alla reklamblad och skyltningar.

I helgen var jag på ambassadörsutbildning (visst låter det fint!) för Rättvisemärkt. Det var en jättetrevlig grupp människor som hade samlats i Skövde för att, i två dagar, lära sig allt (eller i alla fall en hel del) om Rättvisemärkt. Jag tycker att vi fick mycket att ta med oss i det fortsatta arbetet, även om man naturligtvis inte blir fullärd på en gång. Det är inte min första erfarenhet av Rättvis Handel och begreppet Rättvisemärkt. Jag var redan för 25 år sedan aktiv i en solidaritetsgrupp för Utan Gränser och vi hade våra möten i Alternativ Handels lokaler i Göteborg, en Världsbutik.

Det känns jätteroligt att fler och fler hittar de Rättvisemärkta produkterna och även sätter sig in i vad Rättvis Handel står för. För 25 år sedan var vi kufar men nu är vi riktigt inne! Många ungdomar engagerar sig och i vår grupp var vi en bra blandning av olika åldrar. Tyvärr bara en man, men han var en pärla! Ett föredöme som jag hoppas skall kunna locka fler av det manliga könet att engagera sig. Alla behövs och alla kan göra skillnad genom att välja rättvisemärkta och rättvist handlade produkter när man köper kaffe, kakao och andra varor. Tänk bara vad många projekt som kan genomföras tack vare den premie som betalas ut till producenterna och som går till sociala investeringar som skolor, vatten, vägar med mera. Gå gärna in på www.rattvisemarkt.se och titta på exempelvis filmen om Dominikanska republikens kaffe, banan och kakao-producenter och vad de har gjort för pengarna. Det är så häftigt att se att det gör skillnad vad vi köper här i vår butik. Tänk då om andelen exempelvis kaffe som är Rättvisemärkt kan öka från den lilla procentandel som det är idag (ca 5%) till det dubbla? Visst är det möjligt och visst är det märkligt att inte fler väljer att göra det?

Min förhoppning är att fler tänker till och inser att vi har ett ansvar för det vi gör dagligen. Inte bara miljön här hemma går att påverka genom att välja hur vi reser, värmer upp våra hus mm Det går att påverka hur andra människor har det i sin vardag på andra sidan jordklotet och göra den mer dräglig genom att betala några kronor mer för kaffet, teet eller marmeladen. Vi skall ju ändå köpa de varorna och de finns i samma hylla som övriga paket. Jag lovar att kaffet smakar extra gott när man vet att de som producerat det får en rimlig lön, kan känna trygghet och planera för en långsiktig utveckling.

Där kände jag mig lite som mamman i Karl-Bertils ömma moder som fick något religiöst i blicken.... men det är faktiskt inte svårare än så att påverka. Det ger direkt effekt och det är ju varor som vi förbrukar dagligen och stundligen. Kaffeautomaten på jobbet kan fyllas med Rättvisemärkt, alla vendingföretag har det i sitt sortiment. Vi kan övertyga alla våra föreningar att servera Rättvisemärkt kaffe på alla möten och ta lite mer betalt av medlemmarna för det. Listan kan göras oändligt lång och bara fantasin sätter gränser.

Årets Julklapp förra året var utsläppsrätter. Låt detta årets julklapp bli en Rättvisemärkt korg!

Kommentarer

Postat av: Anonym

Publicerad 2007-12-11 07:08:39

Nej men stop. Krav och rättvisemärkt menar du
väl;-) Det ekologiska finns i vårt proram. Kanske dags att få fram det rättvisemärkta också.
Simone

Postat av: Anna-Lena Heydar

Publicerad 2007-12-14 08:34:46

Klart man väljer Krav och Rättvisemärkt där det finns! Faktiskt är större delen av Rättvisemärkt-produkterna också kravmärkta, så då är det ju inget bekymmer.
Kravmärke kan ju finnas på produkter som produceras här hemma men Rättvisemärkt kan bara vara från länder som klassats som utvecklingsländer enligt FN. Alltså är det ganska lätt; Kravmärkt (eller liknande = biodynamiskt, ekologiskt som inte är märkt men där man känner till att det ändå uppfyller kraven)
på allt som produceras och konsumeras hemmavid. Rättvisemärkt och Krav på allt som kommer från utvecklingsländer. Då kan vi dricka kaffet och juicen och äta bananerna och morötterna med gott samvete.

Postat av: En medmänniska

Publicerad 2007-12-31 09:17:45

Vi subventionerar alkohol, tobak, fossila bränsle och mycket annat skit men samhällets stöd (i ett globalt perspektiv)till krav/rättvisa produkter är långt ifrån tillräckliga. Resultatet blir (som rika länders stor producenter vill) dyra, få krav/rättvisa produkter med dåligt sortiment. Konsumenter med dålig ekonomi (som brukar ta ansvar) har det svårt att dra på sig ännu mer lass (jag menar i det korta loppet). Det behövs mera prat i sammanhanget! Fortsätt!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anna-Lena Heydar

Gift sedan 38 år. Har två vuxna barn och två barnbarn. Bor på landet vid kusten i hus.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela